Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

“Ο Θάνατος Ενός Ειδώλου – Steve Jobs”


Ο Θάνατος Ενός Ειδώλου – Steve Jobs



Στις 6 Οκτωβρίου 2011 ένα σύγχρονο είδωλο πέθανε εξαιτίας καρκίνου του παγκρέατος από τον οποίο υπέφερε. Ο θάνατος του Steve Jobs, συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Apple, έστειλε  στον θρήνο και στην απογοήτευση εκατομμύρια οπαδούς του που πίστεψαν σ’ αυτόν και τον λάτρεψαν.

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεφωνία με τις εφευρέσεις του και τα προϊόντα που δημιούργησε.

Για κάποιους ήταν ο ‘βασιλιάς’ της πιο προωθημένης τεχνολογίας στον χώρο των υπολογιστών. Την ημέρα μετά τον θάνατό του, καταστήματα της εταιρείας του στις ΗΠΑ πλημμύρησαν από πενθούντες θαυμαστές του που άφηναν λουλούδια, μηνύματα, τα iPods τους, κλπ. εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο το πένθος τους γι’ αυτόν. Δημοσιογράφος της Βοστώνης στην προσπάθειά του να εξηγήσει το φαινόμενο αναρωτήθηκε σε άρθρο του, “Είναι ο Steve Jobs η σημερινή πριγκίπισσα Diana;”

Για πάρα πολλούς, όμως, οπαδούς του ο Steve Jobs ήταν κάτι παραπάνω από βασιλιάς, ήταν θεός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε μηνύματα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, με αφορμή την αναγγελία του θανάτου του, έγραψαν πως ο Steve Jobs δεν πεθαίνει, γιατί είναι θεός.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Techlands γράφει σχετικά.
«Η Apple είναι θρησκεία για τους αφοσιωμένους οπαδούς της. Ενδεχομένως εκείνοι να μην το αντιλαμβάνονται, ωστόσο σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, αυτό δεν έχει σημασία διότι οι εγκέφαλοί τους άλλα μας λένε.

Ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο  Secrets of the Superbrands (Μυστικά των Σούπερ Επώνυμων), ο δημοσιογράφος Άλεξ Ράϊλυ μελέτησε μερικούς που αγαπούν τα προϊόντα της Apple κι ανακάλυψε την εξής απρόσμενη αλήθεια: ‘Ερεύνησα παντού γι’ απαντήσεις. Ο Επίσκοπος του Μπίρμινχαμ – ο οποίος διαβάζει την ΑΓ σε ipad- μου εξήγησε τις ομοιότητες μεταξύ της Apple και της θρησκείας.

Όταν μια ομάδα νευροεπιστημώνων με την βοήθεια Μαγνητικού Τομογράφου μελέτησαν τον εγκέφαλο του φανατικού οπαδού της Apple, κατάλαβα πως ο Επίσκοπος είχε δίκιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η Apple ενεργοποιούσε τα ίδια σημεία του εγκεφάλου, μ’ εκείνα που ενεργοποιεί η θρησκεία.

Ξαφνικά, το σύμβολο της Apple, ένα δαγκωμένο μήλο, αποκτά περιεχόμενο και μεταδίδει ένα απαίσιο μήνυμα. Κάποιος έπρεπε να ρωτήσει τον Steve Jobs που άραγε βρισκόταν όταν ο Αδάμ κι Εύα αποτύγχαναν στον Κήπο της Εδέμ;»



Τρία μήλα άλλαξαν τον κόσμο. Το πρώτο, εκείνο που ξεγέλασε την Εύα. Το δεύτερο, εκείνο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα και το τρίτο προσφέρθηκε στον κόσμο δαγκωμένο από τον Steve Jobs”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου